Haar- en schoonheidsverzorging (finaliteit arbeidsmarkt)

Haarzorg

2e graad Haarzorg

Ben je dynamisch en creatief? Hou je van mode? Ga je graag en vlot om met mensen en wil je hen onthalen en begeleiden in de stijl van het schoonheids- en kapsalon? Dan past jouw profiel bij de opleiding haarzorg- en schoonheidsverzorging.

De behoefte aan uiterlijke zorg is niet meer weg te denken in onze huidige samenleving. Dagelijks worden we geconfronteerd met een steeds veranderend modebeeld.
In de tweede graad haarzorg- en schoonheidsverzorging leer je als onderdeel van een bredere vorming de basisvaardigheden van het haarkappen en schoonheidsbehandelingen Je leert haar wassen en verzorgen, basissnitten uitvoeren, het haar vorm geven en het haar kleuren. Ook leer je gelaatsverzorging, make-up en handverzorging uitvoeren. Onder begeleiding van de leerkracht leer je voor elke behandeling die uitgevoerd wordt een behandelingsplan opmaken. Zo verwerf je inzicht in de toepassingsmogelijkheden van producten en technieken.

Tijdens de lessen haarzorg leer je de basisvaardigheden aan op oefenhoofden. Af en toe werk je op modellen om het geleerde te toetsen aan de realiteit.
Tijdens de lessen schoonheidsverzorging leer je de basisvaardigheden aan op elkaar.

3e  graad Haarzorg

Droom je ervan om later een kapsalon te openen of in een kapsalon te werken? Heb je een uitgesproken interesse voor alles wat met haarzorg te maken heeft? Zie je jezelf al knippen, brushen, kleuren, permanenten? Dan heb je het geschikte profiel voor de opleiding Haarzorg.

Je oefent alle vaktechnische handelingen in. Je leert kapsels realiseren en daarbij rekening houden met de wensen van de klant. Je hebt aandacht voor nauwkeurigheid en tempo. Je maakt kennis met de laatste trends en evoluties. Door het werken op klanten in de didactische kapsalons en door de stages doe je praktijkervaring op. Je leert ook hygiënisch, veilig, milieubewust en ergonomisch werken.

Je leert vlot klanten onthalen en begeleiden in de stijl van het kapsalon. Dienstverlening en (mondelinge) communicatie staan centraal in het beroep van kapper. Kunnen werken in een kappersteam is ook een belangrijke troef.

Je leert opdrachten individueel of in team uit te voeren. Hierbij is ook het leren raadplegen van informatiebronnen heel belangrijk.

Zowel tijdens de klantendienst op school als tijdens de stage sta je al met je 2 voeten in een levensechte werkomgeving.

7e jaar Haarstylist-salonmanagement

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen en wil je graag verder ontwikkelen tot verantwoordelijke van een kapsalon? Je bent dynamisch en creatief en gaat graag met mensen om? Dan past jouw profiel bij het specialisatiejaar Haarstylist met als optie salonmanagement.

Je kennis en vaardigheden die je eerder hebt opgedaan kan je verder ontwikkelen. Je krijgt ruimte om creatief te werken, hedendaagse kapsels te creëren en door middel van firmabezoeken en demonstraties worden je de nieuwste tendensen binnen het kappersvak aangeleerd.

Tijdens de opleiding start je een studentenbedrijf op en doorloop je alle fases die horen bij het opstarten en uitbaten van een eigen kapsalon. Je leert samenwerken in een team, klanten professioneel onthalen, begeleiden en een kwaliteitsvolle service bieden.

Je sluit de opleiding af met een lange blokstage. Zo wordt de overgang van opleiding naar arbeidsveld nog een stuk kleiner. Wil jij je graag nog verder professionaliseren voor je het arbeidsveld instapt? Dan kan je jouw (leer)loopbaan verder zetten in het Se-n-Se-jaar esthetische lichaamsverzorging.

Praktijk bio-esthetiek3311-

Vakken / Klassen 3e 4e 5e 6e 7e
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Project Algemene Vakken 4 4 6
Project Algemene Vakken onderdeel mijn Wereld 2 2
Project Algemene Vakken onderdeel mijn STEM 2 2
Project Algemene Vakken onderdeel mijn Toekomst 3 3
Project Algemene Vakken differentiatie basisvaardigheden wiskunde / Nederlands 1 1
Nederlands 1 1
Frans 2 2 2 2 2
 3e  4e 5e 6e 7e
Dameskappen 13 13
Dameskappen technisch vak 5 5 2
Praktijk dameskappen 14 12
herenkappen 2 2 2 2
Schoonheidsverzorging 4 4
Praktijk dameskappen/herenkappen (salondienst) 4
Salonmanagement (praktijk en technisch vak dameskappen/herenkappen) 6
Stage dameskappen/herenkappen 2 4 8
Totaal aantal lesuren 34 34 34 34 32