Slagerij (2e en 3e graad finaliteit arbeidsmarkt)

Slagerij

2e graad Slagerij (finaliteit arbeidsmarkt)

Je werkt graag met voeding, maar verkiest de verwerking van vlees voor er gekookt wordt? Je werkt graag met machines en kan fijn en grof handelen met mekaar combineren? Dan beschik je over het profiel voor een opleiding slagerij en vleeswarenbereiding.

Hygiëne en voedselveiligheid zijn vanaf de eerste les 2 kernbegrippen die als rode draad doorheen heel de opleiding lopen.

In de 2e graad worden de basistechnieken aangeleerd. De didactische winkel en bestellingen zorgen ervoor dat er steeds voldoende oefenmateriaal aanwezig is en de theorie in de praktijk omgezet kan worden.

Vakkennis alleen volstaat niet. Je leert nauwkeurig, stipt en teamgericht werken. Je leert zelfstandig recepten bereiden en past restverwerking en recuperatie op een verantwoorde manier toe.

3e graad Slagerij (finaliteit arbeidsmarkt)

Is het versnijden en verkoopklaar maken van verschillende vleessoorten meer dan een uit de hand gelopen hobby en wil je hiervan je job maken? Dan is de opleiding slagerij en verkoopklare bereidingen iets voor jou.

De didactische winkel en externe bestellingen blijven de basis van jouw werking. De basistechnieken worden geautomatiseerd en worden uitgebreid met kooktechnieken. In de 3de graad leer je overgaan tot zelfstandig werken met een grote verantwoordelijkheidszin.

Je leert presentatietechnieken aan om zowel de winkeltoog als buffetten vorm te geven. Je past je bereidingen aan aan de wensen van de klant en kan basisbereidingen op een creatieve manier brengen.

Om helemaal klaar te zijn voor het arbeidsveld word je meegenomen in de processen van het aankopen en verkopen van producten, prijsberekeningen en het opmaken van bestellingen. Via de stages zet je de laatste stappen naar het echte arbeidsveld.

Slagerij ASLAG

3e en 4e jaar

5e en 6e jaar

Vak

Aantal lesuren

Aantal lesuren

Basisvorming

15 uur

14 uur

Frans

1

1

Engels

1

1

Levensbeschouwing

2

2

Lichamelijke opvoeding 

2

2

Nederlands

1

1

PAV STEM (Toegepaste informatica - Wiskunde - Natuurwetenschappen - Aardrijkskunde)

4

3 - 2

PAV WERELD (Nederlands - Burgerschap - Economie - Geschiedenis - Artistieke expressie)

4

4 - 5

Specifiek gedeelte

17 uur

18 uur

Vleesversnijding

8

9

Vleeswarenbereiding

9

9

TOTAAL AANTAL LESUREN

32

32

7e jaar Slagerij – fijnkosttraiteur

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen, je specialiseren in het maken van buffetten en het samenstellen en bereiden van culinaire gerechten? Dan kies je best voor het specialisatiejaar slagerij-fijnkosttraiteur. Behaalde je reeds je diploma secundair onderwijs in een ‘hotel’-richting, dan kan je met dit specialisatiejaar jouw troeven op de arbeidsmarkt verder vergroten.

Om aan de vraag van de markt nog beter de beantwoorden, wordt er gestreefd naar totaalpakketten, van aperitief tot dessert.
Je leert zelfstandig recepten met vlees, vis of vegetarisch te bereiden. Hierbij heb je steeds oog voor restverwerking en recuperatie en hou je rekening met de heersende trends op de snel veranderende markt van traiteursgerechten.

Naast het bereiden van gerechten leer je over de voedingswaarde, doe je aan kostprijsberekening, leer je traiteursuitrusting kennen om een volledige menucyclus op te kunnen maken.
Je leert uitgebalanceerde themabuffetten (vlees en/of vis, Breugel, …) opstellen en uitwerken.
Je sluit de opleiding af met een lange blokstage. Zo wordt de overgang van opleiding naar arbeidsveld nog een stuk kleiner.

Slagerij - fijnkosttraiteur SVGB

7e jaar

Vak

Aantal lesuren

Basisvorming

12 uur

Frans

2

Levensbeschouwing

2

Lichamelijke opvoeding 

2

PAV

6

Specifiek gedeelte

20 uur

PV Praktijk slagerij

8

Stage 

8

TV Slagerij

4

TOTAAL AANTAL LESUREN 

32