Slagerij (BSO)

Slagerij

2e graad slagerij

Je werkt graag met voeding, maar verkiest de verwerking van vlees voor er gekookt wordt? Je werkt graag met machines en kan fijn en grof handelen met mekaar combineren? Dan beschik je over een profiel voor een opleiding slagerij en vleeswarenbereiding.

Hygiëne en voedselveiligheid zijn vanaf de eerste les 2 kernbegrippen die als een rode draad doorheen heel de opleiding lopen.
In de 2e graad worden de basistechnieken aangeleerd. De didactische winkel en bestellingen zorgen er voor dat er steeds voldoende oefenmateriaal aanwezig is en de theorie in de praktijk omgezet kan worden.

Vakkennis alleen volstaat niet. Je leert nauwkeurig, stipt en teamgericht werken. Je leert zelfstandig recepten bereiden en past restverwerking en recuperatie op een verantwoorde manier toe.

3e graad slagerij

Is het versnijden en verkoopklaar maken van verschillende vleessoorten meer dan een uit de hand gelopen hobby en wil je hiervan je job maken? Dan is de opleiding slagerij en verkoopklare bereidingen iets voor jou.

De didactische winkel en externe bestellingen blijven de basis van jouw werking. De basistechnieken worden geautomatiseerd en worden uitgebreid met kooktechnieken.

In het 3de graad leer je overgaan tot zelfstandig werken met een grote verantwoordelijkheidszin. Je leert presentatietechnieken aan om zowel de winkeltoog als buffetten vorm te geven. Je past je bereidingen aan aan de wensen van de klant en kan basisbereidingen op een creatieve manier brengen.

Om helemaal klaar te zijn voor het arbeidsveld word je meegenomen in de processen van aankopen en verkopen van producten, prijsberekeningen en opmaken van bestellingen. Via de stages zet je de laatste stappen naar het echte arbeidsveld.

7e jaar Slagerij – fijnkosttraiteur

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen, je specialiseren in het maken van buffetten en het samenstellen en bereiden van culinaire gerechten? Dan kies je best voor het specialisatiejaar slagerij-fijnkosttraiteur. Behaalde je reeds je diploma secundair onderwijs in een ‘hotel’ richting, dan kan je met dit specialisatiejaar jouw troeven op de arbeidsmarkt verder vergroten.

Om aan de vraag van de markt nog beter de beantwoorden, wordt er gestreefd naar totaalpakketten, van aperitief tot dessert.

Je leert zelfstandig recepten met vlees en vis of vegetarisch te bereiden. Hierbij heb je steeds oog voor restverwerking en recuperatie en hou je rekening met de heersende trends op de snel veranderende markt van traiteursgerechten.

Naast het bereiden van gerechten leer je over voedingswaarde, doe je aan kostprijsberekening, leer je traiteursuitrusting kennen om een volledige menucyclus op te kunnen maken.
Je leert uitgebalanceerde themabuffetten (vlees en/of vis, Breugel, …) opstellen en uitwerken.
Je sluit de opleiding af met een lange blokstage. Zo wordt de overgang van opleiding naar arbeidsveld nog een stuk kleiner.

Vakken / Klassen 3e 4e 5e 6e 7e
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Project Algemene Vakken 6 6 4 4 6
Frans 2 2 2 2 2
 3e  4e 5e 6e 7e
Plastische opvoeding 1 1
Slagerij technisch vak 4 4 6 6 4
Praktijk slagerij/traiteur 18 18 14 12 8
Stage slagerij/traiteur 2 4 8
Totaal aantal lesuren 34 34 33 33 32