Bakkerij (2de graad finaliteit arbeidsmarkt, 3de graad BSO)

Bakkerij

2e graad Bakkerij (finaliteit arbeidsmarkt)

De heerlijke geur van vers brood, gebak en chocolade laten je watertanden? Je werkt graag met je handen, je bent creatief, kan nauwkeurig werken, je hebt oog voor detail en ziet er niet tegenop om vroeg op te staan? Dan past een opleiding tot bakker bij jouw profiel.

Kiezen voor Brood- en banketbakkerij is kiezen voor een voorbereiding op een beroep binnen de voedingssector, als zelfstandige of in dienstverband. Het bakkersberoep bevat een uitgebreide beroepsbezigheid.

Je leert samenwerken en hebt steeds oog voor welzijn, veiligheid, kwaliteit en ergonomie. Praktijk en theorie worden geïntegreerd aangeboden zodat je meteen weet waarom de theoretische kennis belangrijk is om de praktijk uit te kunnen voeren. In de 2e graad begin je met het maken van vormen van brood (wit, bruin, pistolet, sandwich, … ). Je maakt eenvoudige banketstukken en leert enkele afwerkings- en versieringstechnieken.

3e graad Bakkerij

Wil je jouw brood- en banketvaardigheden verder verfijnen en uitbreiden? Wil je creativiteit omzetten in mooie producten en verder kennismaken met het arbeidsveld? Dan past jouw profiel bij de opleiding 3e graad Brood- en banketbakkerij.

De technieken die je reeds in de 2e graad aanleerde, verfijnen we verder.
We nemen je ook verder mee in de bakkerswereld en de verschillende vaardigheden die nodig zijn om tot een gevarieerd aanbod te komen.
Je gaat aan de slag met chocoladefiguren en pralines. Voor de warmere momenten leer je ijs bereiden. Marsepein verwerk je zowel als ingrediënt als als eindproduct in al zijn vormen en tot slot leer je alles over ‘suikerbakkerij’.

Tijdens je stageperiodes draait het zowel om het uitvoeren van de aangeleerde competenties op de arbeidsvloer als om het aanleren van nieuwe competenties. Je wordt er klaargestoomd om na het behalen van je diploma na het specialisatiejaar in het arbeidsveld aan de slag te gaan.

7e jaar Banketbakkerij en chocoladebewerking

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen, je vakcompetenties verder uitdiepen en verfijnen en de laatste nieuwe trends en technieken onder de knie krijgen? Dan is het specialisatiejaar banketbakkerij en chocoladebewerking een prima keuze. Behaalde je reeds je diploma secundair onderwijs in een ‘hotel’-richting, dan kan je met dit specialisatiejaar jouw troeven op de arbeidsmarkt verder vergroten.

Nu je de basis onder de knie hebt, krijgt creativiteit een belangrijkere plaats. De patisserie, suiker- en chocoladecreaties en het ijs dat je vervaardigt, moeten bovendien aan hogere afwerkingsnormen voldoen. Je maakt pronkstukken voor etalages in suiker of chocolade. Je voorziet zowel warme als koude receptiehapjes en ziet toepassingen in de dieetbakkerij.
Je leert initiatief nemen en krijgt geregeld een leidinggevende rol tijdens de praktijklessen.
Via blokstages maken we de overgang tussen je opleiding en het arbeidsveld zo klein mogelijk.

Vakken / Klassen 3e 4e 5e 6e 7e
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Project Algemene Vakken 4 4 6
PAV mijn STEM 2 2
PAV mijn toekomst 5 5
PAV differentiatie 1 1
Frans 2 2 2 2 2
Nederlands 1 1
 3e  4e 5e 6e 7e
Bakkerij technisch vak 6 6 3
Praktijk bakkerij 14 12 15
Technisch vak bakkerij onderdeel brood 2 2
Praktijk bakkerij onderdeel brood 8 8
Technisch vak bakkerij onderdeel banket 1 1
Praktijk bakkerij onderdeel banket 8 8
Stage bakkerij 2 4 4
Totaal aantal lesuren 34 34 33 33 34