Restaurant en keuken (2e en 3e graad finaliteit arbeidsmarkt)

2e en 3e graad Restaurant en keuken

2e graad

Je voelt de passie om te koken en gasten te ontvangen? Je bent creatief, gedisciplineerd en hebt oog voor detail? Je bent een sociaal persoon en gemotiveerd om te werken? Dan beschik je over een profiel om de opleiding restaurant-keuken te volgen.

In deze opleiding ligt de klemtoon op praktijk en worden de leerlingen voorbereid op een beroep in de horeca.We integreren alle theoretische kennis in de praktijklessen en bouwen aan een stevige algemene kennis.

Je leert alle snij- en kooktechnieken om zowel basis- als gastronomische bereidingen te maken. Je leert omgaan met verschillende soorten gasten en leert op een creatieve manier problemen oplossen. Dit alles brengen we in een kader dat zo dicht mogelijk bij de realiteit aanleunt.
In de 2e graad bereid je de maaltijden voor het didactisch restaurant Ledebaan. Je werkt afwis- selend in de keuken en de zaal.
Bovendien werk je mee aan banketten, recepties, … zowel binnen als buiten de schoolmuren.

3e graad

Ook in de 3e graad van deze opleiding ligt de klemtoon op de praktijk. Je wordt voorbereid op een beroep in de horeca. Later kan je zowel terecht in de keuken, waar je instaat voor bereidingen, als in de zaal van een restaurant, brasserie, café, … ,waar je instaat voor de bediening.

Je bouwt verder op de kennis en de praktijkervaring die je reeds hebt opgedaan in de 2e graad. Binnen de algemene kennis is er extra aandacht voor je taalvaardigheid, zodat je de klanten keurig in meerdere talen te woord kan staan.

Je leert gastronomische bereidingstechnieken, versnijdingen, bedienen en omgaan met klanten volgens de regels van de etiquette. Je maakt uitgebreid kennis met alles wat te maken heeft met het uitbaten van een horecazaak en krijgt inzicht in bedrijfsorganisatie, het inrichten van werkruimtes, de regels van hygiëne en veiligheid…

Je leert gasten ontvangen, begeleiden, adviseren en bedienen. Ook de bardienst, het voorstellen van menu’s en wijnen, specifieke zaalbereidingen en versnijdingen, (het overhandigen van) de tafelrekening… komen aan bod. Dit alles breng je in de praktijk in ons didactisch gastronomisch restaurant Terlinden. Om het vinificatieproces beter te begrijpen loop je stage bij een wijnboer in Duras (FR).

Door de vele praktijkuren en stages in binnen- of buitenland leer je snel en efficiënt werken, stress beheersen en problemen oplossen wanneer ze zich voordoen.

Restaurant en keuken ARK

3e en 4e jaar

5e en 6e jaar

Vak

Aantal lesuren

Aantal lesuren

Basisvorming

15 uur

14 uur

Frans

1

1

Engels

1

1

Levensbeschouwing

2

2

Lichamelijke opvoeding 

2

2

Nederlands

1

1

PAV STEM (Toegepaste informatica - Wiskunde - Natuurwetenschappen - Aardrijkskunde)

4

3 - 2

PAV WERELD (Nederlands - Burgerschap - Economie - Geschiedenis - Artistieke expressie)

4

4 - 5

Specifiek gedeelte

17 uur

18 uur

Restaurant

8

8

Keuken

9

10

TOTAAL AANTAL LESUREN

32

32

7e jaar Gastronomie (1)

Het 7e jaar specialiteitenrestaurant betekent een overgang tussen het secundair onderwijs en het beroepsleven en de laatste stap naar het diploma secundair onderwijs.
Leerlingen die voor specialiteitenrestaurant kiezen, willen de haute-cuisine verder beoefenen in de klasserestaurants.

In het 7e  specialisatiejaar komt de totaliteit en de dynamiek van het beroep tijdens de stage verder tot ontplooiing.
Uit een pakket stageplaatsen wordt een stageplaats bepaald samen met de leerlingen in functie van de mogelijkheden, ambities en verplaatsingsmogelijkheden.

Eén ding is zeker: de horeca boeit je, je bent niet bang de handen uit de mouwen te steken en je wil later je steentje bijdragen in de wereld van hotels en restaurants.

7e jaar Gemeenschapsrestauratie (2)

Je wil je verder specialiseren als leidinggevende kok in de cateringsector en je diploma secundair onderwijs behalen? Dan is het 7e jaar gemeenschapsrestauratie op je lijf geschreven.

Kwaliteitsbeheersing, productgericht werken, planmatig organiseren en verwerven van gespecialiseerde praktische kennis en vaardigheden voor de cateringsector zijn de hoofdthema’s binnen deze opleiding.

Je actieterrein wordt de grootkeuken van dagverblijven, ziekenhuizen, internaten, scholen, bedrijven, vakantieverblijven, zelfbedieningsrestaurants, rust- en verzorgingsinstellingen, seminariecentra,… Tijdens deze praktijkgerichte opleiding specialiseer jij je in het bereiden van betaalbare en gezonde maaltijden voor een grote groep klanten.

Je leert hoe deze schotels kunnen bewaard worden, hoe jij je keuken moet organiseren en een afwisselend, lekker menu moet samenstellen waarbij rekening wordt gehouden met verschillende voedingsgewoontes.

Je ontwikkelt aandacht voor hygiëne en veiligheid, prijs-kwaliteit verhouding, afvalbeheersing en je leert hoe je een team kan doen samenwerken.
Naast het koken op zich is er ook aandacht voor meer administratieve taken als inkoop en verkoop, maaltijdadministratie, … .

Je leert zelfstandig werken, problemen oplossen als ze zich voordoen, duidelijk communiceren met de klant en een bedrijf runnen.

Gemeenschapsrestauratie GRTB

Specialiteitenrestaurant SPRB

7e jaar

Vak

Aantal lesuren

Basisvorming

12 uur

Frans

2

Levensbeschouwing

2

Lichamelijke opvoeding 

2

PAV

6

Specifiek gedeelte

20 uur

Restaurant en keuken

PV Stage 


PV Praktijk hotel 

PV Hotel

TOTAAL AANTAL LESUREN 

32