Carrosserie (3e graad BSO)

3e graad Koetswerk

Je wil je verder specialiseren in carrosserietechnieken? Je bent enkel tevreden met het perfecte resultaat? Je wil in plaats van losse onderdelen volledige wagens en hun problemen onder handen nemen? Dan past jouw profiel bij de opleiding 3e graad koetswerk.

Werken aan de carrosserie van een wagen vraagt een uitgebreide planning en voorbereiding om de verschillende onderdelen van het herstelproces correct uit te voeren. Het schuurstof en het gebruik van verschillende producten vragen een grote aandacht voor veiligheid, gezondheid en hygiëne. Je leert de persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen op het juiste moment en op een correcte manier te gebruiken.

Je breidt je lastechnieken uit en leert snijgereedschap kiezen en gebruiken. Je leert carrosserieonderdelen schuren en plamuren, naadloos afdichten alvorens ze af te lakken en maakt je lakken klaar voor gebruik.

Binnen de opleiding carrosserie leer je over meer dan koetswerk alleen. Je krijgt een basis over motoren, veringen, remmen en auto-elektriciteit.

Dankzij de blokstage word je meer en meer ondergedompeld in het arbeidsveld.

7e jaar Carrosserie en spuitwerk

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen en je vakcompetenties carrosserie uitbreiden en verfijnen? Dan past jouw profiel bij het specialisatiejaar carrosserie en spuitwerk.

Je krijgt een basis in kleurenleer om autolakken aan te maken en leert de spuittechnieken om speciale lakken aan te brengen.
Je leert beschadigingen of vervormingen van de carrosserie vast te stellen, uit te leggen en zelfstandig te herstellen. Hiervoor gebruik je moderne apparatuur. Bij herstellingen hou je steeds rekening met de regelgeving rond de technische controle.

Na het 7e jaar heeft ook het bestickeren of wrappen van een wagen geen geheimen meer voor jou.

Je geniet tijdens de opleiding van twee blokstages. Zo wordt de overgang van opleiding naar arbeidsveld nog een stuk kleiner.

Vakken / Klassen 5e 6e 7e
Levensbeschouwing 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2
Project Algemene Vakken – Mijn STEM 3 2
Project Algemene Vakken – Mijn Wereld 4 5
Project Algemene Vakken (BSO) 6
Frans 1 1 2
Engels 1 1
Nederlands 1 1
5e 6e 7e
Carrosserie/stage 18 18 8
Carrosserie en spuitwerk 12
Totaal aantal lesuren 32 32 32