Digital design (2de graad decor en etalage)/Publiciteit (3de graad BSO)

Publiciteit

2e graad Digital design (Decor en etalage)

Je creativiteit en brede interesses zijn je belangrijkste troeven? Je wil je creativiteit zowel met je handen als via de computer uiten? Je hebt oog voor detail en wil graag afgewerkte producten en diensten realiseren? Dan past jouw profiel bij de opleiding Digital design (Decor en etalage).

Wanneer je kiest voor de opleiding Digital design (Decor en etalage) beoog je een creatieve job in de belettering of reclame/drukkerijsector.

Je leert dat ontwerpen heel wat voorbereiding vraagt. Na een uitgebreide briefing kan je jouw creatieve denkproces starten. Je maakt manuele schetsen en voert kleurstudies uit. Deze gebruik je om je ontwerp te maken. Je creëert de versiering voor de opendeurdag of voor etalages. Hiervoor maak je meestal gebruik van manuele technieken.

We hebben ook aandacht voor digitale technieken om affiches, reclameborden, logo’s… te ontwerpen. Ook hier start je steeds met manuele schetsen en kleurstudies.

3e  graad Publiciteit

Is ontwerpen een passie? Is rood niet zomaar rood? Wil je graag het Adobepakket onder de knie krijgen om je ontwerpen vorm te gegeven? Dan past de opleiding publiciteit bij jouw profiel.

Wanneer je kiest voor de opleiding publiciteit werk je steeds met de nieuwste apparatuur en software. Bovendien wordt alles wat je maakt geplot, gedrukt of digitaal verspreid.

Je verfijnt je ontwerpproces en vergroot je waaier aan technieken om je ontwerp vorm te geven. Binnen het Adobepakket leer je werken met o.a. Illustrator, InDesign  en Photoshop. Je realiseert ook ontwerpen via belettering en fotografie. Tijdens het creatieve proces wordt niet gezocht naar extravagante en ingewikkelde ontwerpen. Er moet in de eerste plaats gelet worden op de technische realiseerbaarheid en de reclame-impact van het ontwerp.

Op deze manier realiseren we zowel op interne als externe vraag affiches, folders, displays, autobelettering, boekillustratie, logo’s, websites, internetbanners, …

We verkennen ook de arbeidsmarkt via beperkte blokstages. Zo kom je te weten wat je troeven zijn en waar je binnen de schoolmuren nog best aan verder werkt om een vlotte overgang naar de arbeidsmarkt te realiseren.

7e  jaar Publiciteit en illustratie

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen en je troeven op de creatieve arbeidsmarkt vergroten? Dan kies je best voor het specialisatiejaar publiciteit en illustratie. De kennis en vaardigheden die moeten worden verworven zijn immers omvangrijk en complex.

Je diept je vaardigheden met de aangeleerde programma’s uit de 3e graad verder uit. Je krijgt een initiatie in Adobe Animate en gaat met interactieve pdf’s aan de slag. We verwachten dat je zelfstandig aan de slag gaat en verder evolueert zodat je zelf de problemen uit het ontwerpproces op kan lossen.

Je sluit de opleiding af met een lange blokstage. Zo wordt de overgang van opleiding naar arbeidsveld nog een stuk kleiner. Je kan terecht als creatief ontwerper en/of uitvoerder, dtp-er bij drukkerijen, uitgeverijen, reclamebureaus, beletteringsbedrijven, copyshops en aanverwante.

Vakken / Klassen 3e 4e 5e 6e 7e
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Project Algemene Vakken 4 4 6
Nederlands 1 1
Frans 2 2
Engels 2 2 2
Project Algemene Vakken onderdeel mijn Wereld 2 2
Project Algemene Vakken onderdeel mijn STEM 2 2
Project Algemene Vakken onderdeel mijn Toekomst 3 3
Project Algemene Vakken differentiatie basisvaardigheden wiskunde / Nederlands 1 1
 3e  4e 5e 6e 7e
PV/TV Publiciteitstekenen 20 18 12
Stage publiciteitstekenen 2 4 8
Waarnemingstekenen 3 3
ruimtelijke vormgeving 5 5
Design & lay-out 7 7
Illustratietechnieken 3 3
Beeldcreatie 2 2
Sign & Typo 2 2
Totaal aantal lesuren 34 34 35 35 32