Elektrische installaties (BSO)

Elektrische installaties

2e graad elektriciteit

Beginnen je vingers te tintelen wanneer je volt, ampère, kilowatt, … hoort? Vind je veiligheid belangrijk? Kan je met een fijne schroevendraaier detailwerk uitvoeren en met de breekhamer of slijpschijf uit de voeten? Dan past de opleiding elektriciteit 2e graad bij jouw profiel.

Je leert de basiswetten van de elektriciteit en past ze meteen toe in de praktijk dankzij het geïntegreerde lesaanbod. Je leert de betekenis van elektrische symbolen en gebruikt deze kennis om elektrische schema’s te lezen, te begrijpen en zelf te tekenen. Je analyseert deze schema’s ook steeds op fouten.

Je zet de schema’s om naar je oefenbord en bouwt het elektrische netwerk op. Je leert draad trekken, kabels plaatsen, schakelaars en stopcontacten monteren, toestellen aansluiten, … Kortom je leert een volledige installatie voor een nieuwe woning voorzien of een bestaande residentie renoveren. Dit alles doe je steeds onder een zeer lage spanning van 24V.

We bereiden je tot slot ook voor op de 3e graad en leggen de basis voor industriële of meer ingewikkelde installaties.

3e graad elektriciteit

Je wil graag complexere residentiële installaties kunnen plaatsen of industriële gebouwen onder handen nemen? Je wil een elektrische sturing kunnen programmeren of met domotica aan de slag? Dan past jouw profiel bij de opleiding elektriciteit 3e graad.

Je leert werken onder een spanning van 230V. Je neemt alle veiligheidsregels in acht en voorziet je van de nodige persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen. Je gaat aan de slag met elektrische installaties in appartementsgebouwen of gebouwen met ingewikkelde circuits zoals scholen, winkels, fabrieken, … .

Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren. Je leert elektrische componenten aansluiten in verschillende borden conform het AREI en de eigen elektrische installatie in bedrijf stellen.

Dankzij de combinatie van blokstage en wekelijkse stage werk je aan je zelfstandigheid en verfijn je je competenties op de werkvloer.

7e  jaar industriële elektriciteit

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen en je competenties rond industriële automatiseringssystemen verfijnen en uitbreiden? Dan past jouw profiel bij het specialisatiejaar industriële elektriciteit.

Na je keuze voor deze opleiding maak je nog de keuze of je de opleiding via de reguliere 5-dagen schoolstructuur wil volgen of je voor de duale variant kiest. Beide vormen leiden tot diploma secundair onderwijs. In de 5-dagen schoolstructuur behaal je de beroepskwalificatie elektrotechnicus, in de duale variant leer je 3 dagen op de werkvloer en 2 dagen op school en behaal je de beroepskwalificatie gebouwenautomatisering.

De focus ligt op de geautomatiseerde processen. Je plaatst PLC’s en sluit ze aan, controleert circuits op fouten en voert wijzigen uit daar waar nodig is. Je voert niet enkel uit maar krijgt ook inzicht in de systemen. Je werkt rond ventilatie (duaal), aandrijf- en hoogspanningstechniek, je maakt een veilig en goedwerkend verdeelbord, je leert gepantserde kabels leggen en aansluiten, …

Je sluit de opleiding af met een lange blokstage. Een ideale opstap naar het arbeidsveld.

Vakken / Klassen 3e 4e 5e 6e 7e
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Project Algemene Vakken 6 6 4 4 6
Frans 2 2 2 2 2
 3e  4e  5e  6e  7e
Technisch vak / praktijk elektriciteit 22 22
Technisch vak / praktijk / stage elektriciteit 24 24 20
Totaal aantal lesuren 34 34 34 34 32