Elektriciteit (2de graad finaliteit arbeidsmarkt/ 3de graad BSO)

2e graad Elektriciteit (finaliteit arbeidsmarkt)

Heb je interesse in techniek, en in het bijzonder in elektrische installaties, technische handelingen aan fietsen, brom- en motorfietsen en auto’s? Dan is deze studierichting uitermate geschikt voor jou.

In de tweede graad komt zowel de context Elektriciteit als de context Voertuigen aan bod. In de context elektriciteit leer je kabels trekken, elektrische componenten plaatsen en aansluiten er zelf een eigen installatie in werking stellen volgens de wettelijke reglementeringen.

In de context Voertuigen werk je vooral aan fietsen en bromfietsen. Je leert hier elektrische, mechanische (elektro-)pneumatische componenten en onderdelen monteren en demonteren, aansluiten en/of vervangen. Ook het preventieve onderhoud van onderdelen en materialen komen aan bod.

De studierichting elektriciteit is uitermate geschikt als voorbereiding op de derde graad Elektriciteit en Onderhoudsmechanica Auto.

Deze studierichting bieden wij ook aan in een OV4-werking in samenwerking met Passtel!

3e graad Elektrische installaties

Je wil graag complexere residentiële installaties kunnen plaatsen of industriële gebouwen onder handen nemen? Je wil een elektrische sturing kunnen programmeren of met domotica aan de slag? Dan past jouw profiel bij de opleiding elektrische installaties.

Je leert werken onder een spanning van 230V. Je neemt alle veiligheidsregels in acht en voorziet je van de nodige persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen. Je gaat aan de slag met elektrische installaties in appartementsgebouwen of gebouwen met ingewikkelde circuits zoals scholen, winkels, fabrieken…

Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren. Je leert elektrische componenten aansluiten in verschillende borden conform het AREI en de eigen elektrische installatie in bedrijf stellen.

Dankzij de blokstage werk je aan je zelfstandigheid en verfijn je jouw competenties op de werkvloer.

7e  jaar Industriële elektriciteit

Je wil je diploma secundair onderwijs behalen en je competenties rond industriële automatiseringssystemen verfijnen en uitbreiden? Dan past jouw profiel bij het specialisatiejaar industriële elektriciteit.

Na je keuze voor deze opleiding maak je nog de keuze of je de opleiding via de reguliere 5-dagen schoolstructuur wil volgen of voor de duale variant kiest. Beide vormen leiden tot het diploma secundair onderwijs. In de 5-dagen schoolstructuur behaal je de beroepskwalificatie elektrotechnicus, in de duale variant leer je 3 dagen op de werkvloer en 2 dagen op school en behaal je de beroepskwalificatie gebouwenautomatisering.

De focus ligt op de geautomatiseerde processen. Je plaatst PLC’s en sluit ze aan, controleert circuits op fouten en voert wijzigingen uit daar waar nodig is. Je voert niet enkel uit, maar krijgt ook inzicht in de systemen. Je werkt rond ventilatie (duaal), aandrijf- en hoogspanningstechniek, je maakt een veilig en goedwerkend verdeelbord, je leert gepantserde kabels leggen en aansluiten …

Je geniet tijdens de opleiding van twee blokstages. Dé ideale opstap naar de arbeidsmarkt.

Vakken / Klassen 3e 4e 5e 6e  7e
Levensbeschouwing 2 2 2 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2
Project Algemene Vakken – Mijn STEM 4 4 3 2
Project Algemene Vakken – Mijn Toekomst 4 4 4 5
Project Algemene Vakken (BSO) 6
Nederlands 1 1 1 1
Frans 1 1 1 1 2
Engels 1 1 1 1
 3e  4e  5e  6e  7e
Elektriciteit 11 11 12
Autotechnieken 6 6
Elektriciteit/stage 18 18 8
Totaal aantal lesuren 32 32 32 32 32